Street Workout

Cvičení s vlastní a přidanou vahou. Kontrola nad svým tělem.

Posilovna

Cvičení v posilovně. Komplexní cviky a síla.

Strava

Tipy, rady ke stravování a recepty pro vaše hladové žaludky.

čtvrtek 6. března 2014

Intermittent Fasting - 2. část - Jak na to?

Konečně jste se odhodlali se sebou něco udělat, nebo Vás prostě jen zaujala jednoduchost stylu Intermittent fasting a chtěli by jste ho zkusit? To je dobře, protože dneska už se dostaneme k tomu, jak začít právě s IFkem.



Na začátek jenom rychle shrnu jeho benefity a třeba Vás utvrdím v tom, aby jste začali s IFkem. Výhodami tedy jsou: 
  1. více času, díky tomu že nemusíte připravovat a jíst 4-7 jídel denně
  2. více energie
  3. lepší soustředění
  4. lze jak hubnout tak nabírat, to už závisí jen na Vašem cíli.
  5. možnost přejídat se :D 

Kuřecí čína, ovesná kaše a zelenina se slaninou. MŇAM! ;)


Jo jo hustý, ale co, kdy a kolik toho tedy mám sníst, abych dosáhl tutoho a tamtoho a jak dlouho to bude trvat??

To všechno záleží na tom, jak budete poctivý, asi jako u všech jiných diet, kdežto u IFka to přece jen bude o dost lehčí. První týden možná bude těžký, než si zvyknete několik hodin nejíst, ale mě už dneska nedělá problém dát si třeba 20h půst a pak se pěkně nadlábnout :D

Kolik toho denně sníst už záleží na Vašem cíli tedy hubnout, držet si váhu a nebo nabírat. To všechno se točí okolo denního příjmu kalorií, který právě ovlivní Vaše konečné výsledky. Tudíž do začátku je dobré vypočítat si svůj bazální metabolismus, tj. počet kalorií, které potřebuje tělo pro funkci orgánů v klidovém stavu a připočíst k nim výdej za aktivity, které během dne děláte. Nebo si vypočítat TDEE tj. denní výdej energie. Ať si již vypočítatáte BMR nebo TDEE tak od něj podle vašeho cíle odečtěte 300-500kcal pokud chcete hubnout a nebo přičtěte 300-500kcal pokud chcete nabírat. Jenže každý člověk je jiný(stavba těla, rychlost metabolismu, aktivita) a tak je důležité sledovat, co se s Vámi děje a hlavně musíte naslouchat svému tělu! Je jasný, že pokud je někdo fakt vyhublej a nemůže přibrat, ani když papá několik čokolád denně, tak mu asi nebude stačit znát TDEE a musí tedy hlavně těžit z toho, jak tělo reaguje na příjem kalorií a jejich příjem tedy zvyšovat. Obecně se radí, že když hubnete tak 0,5 - 1kg týdně dolů je super. Větší množství shozených kilogramů, už může být pro tělo poměrně nebezpečné. Při nabírání je to stejné jako u hubnutí, akorát bych tam nehrnul 1kg týdně, aby to nepřibývalo i s tukama. Kalkulačky na výpočet TDEE můžete najít na googlu, jedna je například tady.



Už víme kolik toho sníst, ale někoho více zběhlého ve fitness by mohlo zajímat, jak je to s rozložením makronutrientů, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Tady je to víceméně na každém z nás, ale co se týká bílkovin tak bych doporučil kolem 2 - 2,5g / kg tělesné hmoty. Možná Vám to přijde hodně, ale vzhledem k tomu, že tělo ten protein zpracovává několik hodin a vy potom držíte půst, tak je schopné takové množství ztrávit. Tudíž bílkoviny tvoří asi tak 30-35% denního příjmu kalorií, jak v tréninkový, tak netréninkový den. V tréninkové dny je dobré většinu kalorií doplnit sacharidy tj. 35-50% denního příjmu a zbytek z tuků. V netréninkové dny je dobré naopak navýšit příjem tuků na úkor sacharidů.

Kdy jíst? Jak si uděláte feeding a fasting okna je jen na Vás nicméně nejjednodušší je to nastavit si to tak, aby jste před spaním chvíli nejedli a ráno po probuzení už máte +- 12 hodin půstu za sebou, pak už jen přeskočíte snídani a máte to za sebou. Nicméně je více druhů IF, ale o těch si povíme něco až příště. 


úterý 4. března 2014

Intermitten Fasting 1.část - Představení

Z mého posledního článku jste se mohli dočíst o "kouzelném" stylu stravování, který dokáže ulehčit život snad každému, zajímajícímu se alespoň trochu o zdravý životní styl a sport. Jenže jsem tam nenapsal, o co se vlastně jedná...

A tak jsem se rozhodl, protože mi stejně docházeli nápady, co sem na blog pořád psát, že udělám takovou krátkou sérii článků právě o IFku, vzhledem k tomu, že v českých a slovenských krajinách se moc informací o tomto stravování nevyskytuje.



Úvodní článek nemůže začít jinak než představením Intermittent Fastingu, aby každý věděl, až tohle slovo znovu napíšu, co se tím vlastně myslí :D. Intermittent Fasting vzniklo z anglických slov Intermittent - přerušovaný a Fast - půst. A spočívá v tom, jak už můžete s názvu poznat ve střídání dvou fází Fastingu a Feedingu. Kdy během Fastingu nepřijmete jedinou kalorii a necháte tělo pálit tuky a vytvářet růstové hormony jako nikdy předtím, následně přijde Feeding, kdy sníte kalorie, které máte dané pro svůj cíl, tedy nabírat nebo ztrácet kila. Doba fastignu a feedingu se liší už podle toho jak si ji nastavíte, ale fasting by měl být minimálně kolem 14h, proč by se to jinak drželo že? :D Teď si možná někteří z Váš říkají, že je nemožné cvičit bez energie a nejíst tak dlouho, ale opak je pravdou. Nejenom, že když budete mít dostatečný pitný režim, tak půst vydržíte, ale budete mít dokonce více energie pro svůj trénink. A potom si představte ty hody :D Dostat do sebe 2000kcal je přece mnohem lepší v 8h než během celého dne, takže kdo se rád přejídá jako já, tak se mu to bude líbit ještě víc :D.  Pravdou ale taky je, že každý jedinec je jiný a tak se určitě najde někdo, komu IF prostě vyhovovat nebude, nicméně je na každém z nás, aby to vyzkoušel a sám za sebe si řekl, jestli mu to přineslo něco dobrého či ne.