středa 23. října 2013

Calisthenics

Říkal jsem si, že i když je to nepravděpodobné, tak možná někdo neví o čem to tady vlastně píšu články. Calisthenica, workout, street workout, posilování s vlastní vahou je forma aerobního cvičení skládající se především ze cviků s vlastní vahou, tedy není potřeba jakéhokoliv náčiní, pokud tedy nepočítáme hrazdu, ale tu lze sehnat buď do dveří a nebo najít nějaké prolézačky, alternativou pak může být i rovná větev stromu (na tej sem začínal i já :D). A je tedy možno cvičit kdekoliv a kdykoliv aneb All day, every day.

Když se podíváme trochu do historie, tak slovo Calisthenic pochází z řeckých kallos jakožto krása a sthénos jakožto síla. A právě v dobách, kdy ještě neexistovali posilovací stroje jako dneska, cvičili atleti a vojáci se svojí vlastní vahou. Tak si můžeme představit řecké vojáky, nebo dokonce čínské mnichy, kteří posilovali, aby dokázali uchránit chrámy ve kterých žili.
Kliky na jediném prstu
I v dnešní době vojáci americké armády dělají několikrát ročně testy, skládající se právě ze základních cviků s vlastní vahou jako jsou kliky, shyby a sedy lehy.


Díky calisthenice tedy můžete úplně ušetřit na jakémkoliv vybavení, ba i třeba na vstupech do fitcenter a co víc, nezatížíte si tolik klouby a svaly nadměrnými váhami.

0 komentářů:

Okomentovat