úterý 31. května 2016

Jak dosáhnout svého cíle - 4. Vybrat "správné" potraviny

Jistě, vybrat správné potraviny, které poslouží jako prostředek k dosažení našeho cíle je velmi důležité, ale proč jsem tedy napsal slovo správné do uvozovek?


Na tohle téma je zde spoustu názorů a já nikomu žádný neberu, ale jsme přece lidi a koho by bavilo jíst "čistě" po celý zbytek života. Rozhodně si nedovedu představit, že bych si odpustil čokolády, zmrzliny, nebo různé sladké pečivo, ale jak se říká všeho s mírou.

Jak jde udělat, aby jste mohli jíst sem tam nějaké dobrůtky a stále se drželi svojí cesty k cíli? Stačí se seznámit s pojmem IIFYM (If It Fits Your Macros). IIFYM je styl stravování, který říká, že můžete sníst v podstatě cokoliv, ale musí se Vám to vměstnat do denních maker, které si můžete vypočítat díky předešlým článkům. Teď si možná většina z Vás představí velké kopy svého oblíbeného jídla a chvíli na to, že to přece nemůže fungovat. A máte samozřejmě pravdu. IIFYM není o tom, že se od rána do večera cpete nezdravým jídlem a hájíte se tím, že se Vám to vejde do maker. Je to takové odlehčení od nějakého přísnějšího režimu a zpříjemňování si diety. Takové 80/20 jezení zdravých/nezdravých jídel. Pokud se opravdu budete držet maker, tak po vyzkoušení stejně zjistíte, že když máte denně sníst 150g bílkovin, že to asi z čokolády, zmrzliny a pečiva nedáte :D.



Proč je IIFYM podle mě dobré? Hlavně z důvodu, který jsem zmiňoval výše. Nikdo není dokonalý a každý má rád nějakou svoji dobrůtku a díky IIFYMu si ji můžete dopřát "každý den". To je rozhodně psychická vzpruha a aby taky nebyla, jídlo je přece dobrá motivace :D Za druhé, se již nemusíte bát rodinných a nebo jiných oslav. Taky Vás vždycky představa, že se na takovéhle akci "zprasíte" ničila? Teď už nemusí, stačí jen být k sobě trochu soudný a můžete si i tak užít skvělý den. A za třetí, můžete jíst spoustu druhů jídel a ochutnávat vše možné bez výčitek jako, je to vůbec zdravé, nepřiberu po tom?



Co je na IIFYM špatného? Tak jedna z věcí bude vážení potravin a znalost jejich maker. Časem se už člověk naučí plus mínus odhadnout gramáž jídla od oka, ale jeho složení a nutriční hodnoty tak dobře neodhadne. Proto je důležité při nakupování dobrot sledovat, zda-li mají na obalech tabulky nutričních hodnot, aby bylo možné je potom zapsat. Vážení samo o sobě není zas takový problém, ale pro někoho může být určitě otravné.

Na závěr tedy mohu říct, že IIFYM je určitě super stravovací styl pro ty, kteří si ve svém životě chtějí dopřát to co mají rádi a zároveň se chtějí držet cesty ke svému cíli, protože díky IIFYM to je reálné ;)

0 komentářů:

Okomentovat